Berga, estelades i ajuntament

noviembre 28 07:21 2016 Print This Article
Xavier Capelles

Xavier Capelles

Fa alguns anys vaig tenir la sort de conèixer un persona que havia participat en missions d’observació internacionals relatius a processos electorals sud-americans. Quan  em comentava les seves experiències me l’escoltava amb molta atenció, donat que  visc en un país Europeu amb una tradició democràtica consolidada, i volia saber de primera mà, què es feia i què passava en països amb democràcies poc consolidades. Entre d’altres aspectes  recordo que em va comentar que una de les actuacions que feien els membres de la comissió, era veure in situ els edificis públics què prèviament havien seleccionat d’un llistat, a fi i efecte de detectar si en ells hi havia símbols politics o eslògans partidistes.

Em va referenciar que en les eleccions presidencials a El Salvador de l’any 2009 supervisades per l’OSCE Europea, en alguns edificis estatals hi havien signes i banderes partidistes en plena campanya electoral, o com en les eleccions també presidencials a Veneçuela de l’any 2013, supervisades pel Carter Center de l’expresident nord-americà Jimmy Carter,  es van trobar abundants tanques publicitàries en edificis estatals del Gran Polo Patriotico, en pro de l’actual i conegut President Nicolas Maduro. Em comentava també, que aquests fets, com d’altres que varem observar, es van documentar en l’informe final d’incidències que es va presentar a les entitats corresponents, en seguiment del que disposa l’Election Observation Handbook – la guia i el manual d’instruccions – de l’Oficina de Seguretat i la Cooperació Europea (OSCE), o el Manual de supervisió de processos electorals del Carter Center – en concret en el Long Term Observer Template – per a observadors que estant supervisant tot el procés electoral des del primer dia de campanya electoral.

En aquests manuals, com en altres manuals a l’estil i a l’ús relacionats per exemple amb l’Organització Americana d’Estats (OAS) o amb la Commonwealth of Independent States (CIS), es marca als comissionats internacionals que han de fer les gestions escaients a fi i efecte de detectar tota possible imparcialitat que desdibuixi una clara separació entre l’Administració pública i les opcions electorals en contesa. Les maneres de constatar aquesta separació era supervisar el repartiment de fons i subvencions públiques i l’ús partidista dels edificis o espais públics, on el Carter Center en particular, els hi recomanava fins i tot anar a mirar les grans obres en construcció, com possibles objectes de ser emprats amb símbols partidistes. Tot això ens manifesta l’enorme sensibilitat per part dels observadors electorals per l’ús dels símbols polítics en determinats llocs públics.

Adreçant en aquest punt la present reflexió a les actuacions de l’alcaldessa de Berga, cal dir que si està imputada per un delicte electoral, no és per tenir l’estelada en el balcó del consistori, sinó per haver-se negat a retirar-la específicament i particularment en un termini temporal molt concret de dos dies: en el dia 27S i el  dia 20D, referents a les eleccions al Parlament de Catalunya i a les Corts de l’Estat Espanyol.

L’estelada, tot i la seva dignitat com a bandera política d’una  part important de la població catalana, és de totes totes un símbol no oficial com ens diu la pròpia enciclopèdia Viquipedia, i la cito perquè l’Estat Espanyol no la pot manipular.  A més, el fet que segons el color de l’estelada, blanc o vermell, estigui més vinculada a una ideologia política que a un altra, reforça més el seu caràcter partidista per molt símbol reivindicatiu que també pugui ser. En conseqüència com a símbol polític en períodes electorals no hi pot ser en cap edifici públic.

L’actitud de les CUP en el consistori berguedà no ens ha de sorprendre. Les CUP tenen un bon punt de coherència amb la seva cosmologia ideològica que els fa del tot previsibles. Per altra part jo sóc dels que pensen que no hi ha majors defensors de la propietat privada que els comunistes o els anarquistes, perquè quan arriben al govern solen convertir la res publica en cosa “privada” exclusivament de la seva ideologia i de la seva visió política, fet que també els fa del tot previsibles.

L’alcaldessa de Berga, com a membre de les CUP ha complert amb el “seu” mandat popular i li rebufa tant el que digui l’Estat Espanyol òbviament com el que pugui dir l’OSCE europea o el mundialment prestigiós Carter Center. El que si que m’ha sorprès, és que el President de la Generalitat de Catalunya, el cap de govern de totes les catalanes i catalans, i el meu també, s’hagi solidaritzat amb l’alcaldessa esmentada per la seva particular actuació política en període electoral. Una mostra més que aquest país indefectiblement s’està “cuperitzant” en la seva totalitat.

Xavier Capelles

Advocat

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.