Tots missioners

octubre 22 16:13 2016 Print This Article
Dom Adalbert Puigseslloses

Dom Adalbert Puigseslloses

Avui l’Església, a tot arreu del món, celebra la Jornada Missionera Mundial. És un estímul, enmig de l’Any de la Misericòrdia, perquè l’Església sencera tingui una renovada consciència de la seva presència en el món contemporani, de la seva missió entre els pobles i nacions. Ser missioner no és una qüestió de territoris geogràfics, més aviat de pobles i de cultures, i de persones en concret, perquè les fronteres de la fe no travessen només llocs i tradicions humanes, si no el cor de cada persona.

Aquesta diada del Domund ha de donar resposta a les preguntes que des de sempre ens envolten: Qui és Déu? Envia a evangelitzar? Qui són els missioners avui? A qui s’adreça Jesucrist? On es troba el terreny d’evangelització? A on ha d’arribar la crida a la santedat i a la felicitat del Cel enmig nostre?

Massa sovint enmig nostre es respira un aire de completa ignorància de l’Evangeli. És d’aquí on neix el dubte: ¿no és potser el nostre Occident desenvolupat una veritable terra de missió? No és potser culpa de l’Església, de tots nosaltres plegats, el no haver sabut ser missioners?

Un dia un missioner amic em va confessar: El vostre problema no es només la manca de fe de la gent si no el fet que no sabeu que creure es una gran festa: festa d’una vida amb Crist.

El beat papa Pau VIè, apassionat de Crist, deia que a  la pregunta sobre qui és Crist i el sentit de creure en Ell, molts no saben respondre-hi, no saben què dir. Existeix –deia ell– un núvol opac d’ignorància que pesa sobre molts intel.lectes. Es té un coneixement difuminat i vague de Crist, no se’l coneix be: i es busca foragitar-lo. Fins als punt que a l’oferiment del Senyor de voler ser Mestre i Guia per a tothom, es respon afirmant que no ens cal, que es prefereix tenir-lo lluny. Quantes vegades la resposta dels homes rebutja a Jesús i no el volen sobre els seus passos, el temen més que identificar-lo i estimar-lo. Àdhuc trobem qui crida: Fora! ( el crit blasfem prop la Creu).

No hi ha lloc per a Déu, ni per a la religió: s’afanyen a esborrar el seu Nom i la seva Presència. Tal és el contingut d’aquest laïcisme desenfrenat que arriba fins a les portes de les nostres esglésies.

Nosaltres, que ens confessem cristians, tenim aquest grandíssim i dolcíssim Nom per repetir-lo dins de nosaltres mateixos. Nosaltres que creiem en Crist, que ens esmercem en ser fidels, però que no sabem ben be Qui és…

Sabrem donar-li una resposta directa i exacta? Anomenar-lo pel seu Nom? Mestre, Pastor… Invocar-lo a la llum de l’ànima i respondre: Vós sou el Nostre Salvador?

Els veritables deixebles han de sentir una veritable passió per Ell. La passió que empeny a tantíssimes persones a respondre a la crida de Déu i anar allà on Déu no és ni conegut ni estimat. Quan els missioners tornen de visita a casa nostra, tenen la dificultat de respirar el nostre aire. Perquè és un ambient benestant que ha acabat penetrant en les nostres famílies i en els nostres cors, ha impregnat d’autosuficiència tot. En les nostres llars manca la joia del coneixement de Jesucrist, regna el silenci sobre Déu i correm el risc de ser cristians només de nom.

La missió ha de començar a les nostres famílies. Moltes vegades els mossens no sabem trobar els camins o la manera apassionada d’anunciar l’Evangeli. Però hi hem de retornar tots plegats. Acollim el crit de Jesús, a l’Evangeli d’avui (Lluc 18, 1-8): “Quan el Fill de l’Home torni, ¿trobarà fe a la terra?” Hi tenim el remei en el mateix text: Pregueu sense defallença.

I no ens cansem de fer-nos propers a tots amb la nostra generositat, perquè mostrar l’amor del Pare cap als pobres ( i els no-creients ho són) és ser missioners. I no oblideu les paraules consoladores de Jesús: “Ànim, que jo he vençut el món”

+Pax

Dom Adalbert Puigseslloses

 

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.