Personatges Impostats (4): Ramon Vila, el “caracremada”

agosto 08 10:01 2016 Print This Article
Ramon Vila Capdevila, el caracremada

Ramon Vila Capdevila, el caracremada

Companys, Ferrer i Guàrdia, Lluís Llach, Caracremada, Escarré o Juandó exemples de Catalunya i la seva llibertat. Gent immarcescible i representant de lo bo i millor de Catalunya, gent compromesa amb la llibertat i el patiment de la nació mil·lenària, personatges de tarannà lluitador i nacionalista, patriotes d’una nació oprimida per un estat malfactor i opressor. Sis exemples de la Catalunya del segle XX que ens emmiralla pel futur de la Catalunya en llibertat del segle XXI, tòtems e icones de la Catalunya independent que somien els Jonqueres, les Gabriels o els Puigdemonts.

Exemples d´unes biografies falsificades i adulterades per ser consumides com la quintaessencia de la catalanitat. Així funciona la propaganda del pensament únic.

Sis personatges de diferent procedència (la política, la educació, la cultura, la milícia, l’església i la judicatura), sis farsants de la seva història, sis personatges que representen just el contrari del que ens volen fer creure. Sis exemples de les mentires separatistes.

Ramon Vila i Capdevila. El lluitador antifranquista.

Boxejador, terrorista i cap anarquista del “Maquis”. Conegut també amb els sobrenoms de “Caracremada”, “Passos llargs” i “Capità Raymond”, va ser un militant de la CNT, col•laborador de la resistència francesa durant la segona guerra mundial i el darrer maquis a Espanya. Nascut en el si d’una família des estructurada a la masia “En Maroto” de Peguera, el 1920 va patir cremades a la cara i la mà a causa d’un llamp que va matar a la seva mare. Va treballar a la indústria tèxtil a la Pobla de Lillet, on va cometre el seus primers robatoris i sabotatges entre 1929 i 1930 i fou un boxejador semi professional. Posteriorment treballà a les mines de Fígols i participà a les lluites anarquistes del Berguedà.

Va participar a la Revolta de l’Alt Llobregat de 1932 i fou empresonat sis mesos arran d’uns fets ocorreguts davant l’Hotel Ritz de Barcelona durant la vaga de tramvies. El 1933 fou detingut de nou acusat de robar 1.870 quilos de carbó de l’estació dels “FFCC” de Guardiola de Berguedà per profit personal. Va cometre multitud de robatoris i assalts al llarg del període de 1934 al 1936. El febrer de 1936 es desplaçà a Castelló de la Plana, assaltant farmàcies i altres establiments i va matar Ernest Guiu i Bayarri (Cap de personal de l’ajuntament de Castelló) i al policia Leandro García Bayona (Alacant 1900- Castelló 1934) durant la persecució per detenir-lo. Alliberat de la presó de València arran dels fets del 18 de Juliol de 1936, s’allistà a la “Columna de Hierro” d’anarquistes valencians, lluità al front de Terol passant després a la Brigada “Columna Tierra y Libertad”. S’exilià a França el 1939, on fou internat al camp de concentració de Saint-Cyprien i al camp d’Argelers, d’on va acabar fugint. En plena Segona Guerra Mundial, l’any 1943, fou detingut pels nazis a Perpinyà. L’any següent s’escapà i s’incorporà a la resistència francesa de Llemotges i al maquis de Rochechouart, on se’l conegué com a “Capità Raymond”, realitzant múltiples sabotatges.

Acabada la “II Guerra Mundial” va fer de guia de la CNT, amb el nom de “Ramon Llaugí”, travessant molts cops els Pirineus, transportant armes o activistes. Va fer sabotatges contra torres d’alta tensió i va assassinar un mínim de 5 persones més. El 1944 va matar un sacerdot de Vic per negar-li estada a la sagristia, el 1945 a Olvan assassinà un pagès per robar-li, el 1945 va matar al propietari del “Hotel Nou” de Vic a la vila de Prats de Lluçanès, per prendre-li els diners.

El 25 de Juliol de 1953 va assaltar un matrimoni anglès que viatjava per la Collada de Toses per robar-los. Un cop va sostraure els diners i una càmera de fotografia va disparar contra el vehicle, provocant la mort de la senyora Dora Peck (Plymouth 1923) i deixant greument ferit al doctor Bernard Joseph Peck (Plymouth 1922), metge i d’origen jueu. “Caracremada” fou ràpidament reconegut com l’assassí per la víctima Mr. Peck, com explica “La Vanguardia” del 29 de Juliol de 1953: “/Cuando la policía le enseña a Mr. Peck varias fotografías reconoce la de Ramón Vila. Una información periodística explica que el médico ha dicho “Esa sonrisa no se me olvidará en la vida, es como una mueca provocada por la cicatriz/”. Aquest fet va aixecar un gran rebombori internacional, i va ocasionar que la direcció de la CNT amagués al terrorista durant molts anys: entre 1953 i 1960 va estar amagat al Sud de França, tot i que la organització volia que desaparegués i es traslladés a Amèrica. La manca d’efectius d’acció va fer que el 1960 fos de nou mobilitzat pels anarquistes, i en “Caracremada” tornà a fer accions de sabotatge a la comarca del Bages i del Berguedà. El 1961 va assassinar al fill del propietari d’una masia de Balsareny, anomenat “Sansa” en descobrir el seu amagatall. Vell i abandonat per tots, el 7 d’agost de 1963, a les 12:30 de la nit, va caure mort per les bales de dos Guàrdies Civils, Añádelo Adeva Sanz i Evangelista Fernández García, molt a prop de la masia de la Creu del Perelló, entre els termes de Castellnou de Bages i Balsareny.

Col.lectiu La Bassa d’Oli del Moianès

ANTERIORS PERSONATGES IMPOSTATS

Lluís Companys i Jover

Francesc Ferrer i Guàrdia

Lluís Llach

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.