Ja podeu llegir “El cas dels esportistes catalans”, la història dels esportistes catalans que optaren per Franco

junio 20 09:05 2016 Print This Article
El cas dels esportistes catalans

El cas dels esportistes catalans

Fa uns dies es coneixia a través de la pàgina “Dolça Catalunya” de que el que fou president del Banc de Sabadell des de 1967 a 1975, en Bonaventura Brutau i Viloca (Sabadell 1893- 1985), va fugir de Catalunya el 1936 e ingressà a l´exèrcit nacional dins les forces del ”Requetè català”. Bonaventura fou un reconegut empresari tèxtil propietari de Successors de Bonaventura Brutau S.A. i a banda de president i conseller del Banc de Sabadell, fou Vice-president de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana, i de la Cambra Oficial de Comerç i d’Indústria de Sabadell.

Com centenars de milers de catalans, en Bonaventura, va marxar a Sant Sebastià (o Itàlia, Burgos o França) fugint de la bogeria nacionalista i marxista que destruïa els bens i les vides de les persones, com també ho feren entre molts d´altres, l’avi d’en Puigdemont, el cap de la Lliga en Francesc Cambó o tota la família d’en Lluís Llach.

Certament la lluita fratricida de 1936 a 1939, va deixar un país destruït, milers de morts, famílies destrossades i un règim dictatorial franquista que anorreà les llibertats del poble espanyol i malmeté la convivència. Però quan es parla de la guerra civil i dels catalans, sembla que només els anomenats “Rojos” foren els que sofriren l´exili (desgraciada conseqüència d´una guerra civil fratricida) o paradoxalment es percep per part de la població, que els catalans només lluitaren en el bàndol republicà. Ara que estem en plena promoció de la anomenada “Memòria històrica” (poc de memòria i molt de revenja per part dels separatistes), des del col·lectiu “La Mambla d´Orís” volem aportar unes breus biografies d´uns catalans oblidats per la dictadura de la correcció política i explicar fil per randa que una part molt important de les elits catalanes varen fugir a l´inici de la guerra civil de la bogeria del règim de terror de Companys i els seus socis d´ERC i CNT, i s´incorporaren a les forces dites “nacionals”. Els fugitius pensaven que la seva fugida i allistament a l´exèrcit nacional serviria per retornar els valors humans de llibertat i justícia a Catalunya, però desgraciadament el règim franquista va liquidar la anellada pau i llibertat, en la foscor d´un règim de terror de quaranta anys.

Us oferim El cas dels esportistes catalans, el mini-llibre que relata la gesta de molts d’ells, amb noms i cognoms. Podeu descarregar-lo aquí.

 

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.