Els temps estan canviant

junio 01 17:36 2016 Print This Article
Artur Mas torna a la primera plana amb unes polémiques declaracions

Artur Mas torna a la primera plana amb unes polémiques declaracions

Portem uns dies que a més d’un li està sortint una úlcera estomacal. I no m’estranya. Com va dir Bob Dylan the times where are the changing. Tot i que prefereixo la versió d’Oriol Tramvia: els temps estan canviant. És clar que, algun segueix cec o molt cec.

L’altre dia l’Honorable Mas va fer el seu discurs messiànic als afiliats a CDC. De moment estan afiliats a aquest partit. Després ja veurem. En el seu discurs, i després d’haver begut una mica de mate, va dir que en els últims 40 anys hi ha hagut dues fites en la història d’Espanya: el 23 de febrer i el 9 de novembre. És clar! La claca es va posar divertida –cachonda- i es van aixecar per aplaudir-lo. Aquest personatge que tant de mal ha fet a Catalunya podria quedar-se a casa seva. Persones dements han de rebre medicació i que es mantinguin calladetes. Comparar un cop d’estat a una pantomima és estar malalt, molt malalt i amb tractament psiquiàtric.

Després hi hauran dirigents de CDC o com es facin dir que en plens i en discursos ciutadans els hi saltin les llàgrimes recordant aquest moment carregat de connotacions ja no històriques, sinó histèriques. Imputats, gent de bones maneres, polítics patriòtics, personatges il·lustres… Personatges, en fi, que no mereixerien o no es mereixen formar part de la nissaga de homenots de Josep Pla.

I és que CDC vol tornar a estructurar les seves bases, muntar les seves esquadres per donar-li un cop de peu a ERC i al JxSi. Desitgen ferventment tornar a liderar Catalunya. Estan cansats de ser els segons, els prescindibles. Per això Mas va demanar a tots els catalans de bona fe que els votin, perquè el PP no torni a governar, ja que això seria mortal per a Catalunya. Mas no recorda el pacte del Majestic, ni que durant més de 30 anys han donat suport a la política del PSOE o del PP: Si en aquell moment era bo també ho pot ser avui en dia. Però, és clar, ara tenen el sentiment català a flor de pell. Són més independentistes que Macià -que mai ho va ser- o Companys -un altre que tal-. Si els deixessin serien més franquistes que Franco. La qüestió és marejar la perdiu pel simple fet de no reconèixer que van actuar malament i ara estan pagant les conseqüències.

Actuar malament significa no reconèixer que van tenir i tenen al pitjor president del partit de tota la seva història. No és complicat, ja que només han tingut dos. Mas ha estat nefast per a CDC i per a Catalunya. Un messies que mai ha estat ni bon empresari, ni bon polític, ni bon català. Un personatge gris dins de la llarga història de presidents de la Generalitat. Puigdemont no és millor que ell. L’única cosa que el diferencia és que, possiblement és una mica més intel·ligent i, en el moment de la veritat, sabrà maniobrar per aconseguir una victòria afavoridora per al futur no només de Catalunya, sinó d’Espanya.

Després tenim la desfilada de la Legió i que els tortosins han decidit que un monument anomenat franquista es mantingui en peu. Amb un parell! Si senyor! Per la mateixa regla de tres podríem demanar que es dinamités el pont dels jueus de Besalú. Recorden que el va fer reconstruir Franco? Arriba un moment en el qual cansen tantes ximpleries. I la gent s’està començant a cansar. Per això diuen que sí a un monument o donen suport la desfilada de la Legió a Barcelona. Diuen que un pot mentir a la gent durant un temps, però que no pot mentir sempre. I això és el que està passant a Catalunya. Aquell pastís anomenat procés s’està enfonsant. No perquè algú no tingués raó en el seu moment i considerés que s’havien de fer certs canvis, sinó per la manera de plantejar-los.

Mai negaré que, amb tota probabilitat el finançament i altres competències han de ser discutides i canviades. El que han fallat són les formes. I aquestes no són altres que s’ha marejat la perdiu davant la ineptitud de líder o de la persona que havia de liderar aquest canvi. Un personatge gris -com Mas- no podia prendre les regnes de tot això. No perquè no fos la persona adequada, sinó perquè era el menys competent de tots. Un personatge nefast, incapaç i inútil no pot ser l’encarregat ja no d’una revolució, sinó d’un canvi circumstancial de les coses. De aquellos polvos estos lodos. És a dir, el que està passant ara és l’efecte bumerang de tot això.

Un termòmetre de com funcionen les coses són les escoles. La meva filla sempre m’explica les diferències entre els nens que són o no independentistes. Moltes d’aquestes famílies, de les últimes, tenen d’independentista el mateix que jo d’aventurer. Doncs bé, l’altre dia em va comentar que els pares d’una companya de la seva classe, fins abans d’ahir independentistes i votants d’ERC, ja no els interessa ser independentistes ni votants d’ERC. Que ara eren conservadors. Així de clar.

La veritat és que no em va sorprendre que deixessin de ser-ho, ja que mai ho havien estat de cor. El que em sorprèn és que això de la independència s’hagi convertit en una moda passatgera. Ara ho sóc, ara no ho sóc. És patètic i penós. El millor del cas és que el comentari em demostra el que dèiem al principi: els temps estan canviant. I, per descomptat, estan canviant a positiu. Hem de donar les gràcies a la gent que ha estat fidel a uns principis, però també els hi hem de donar la benvinguda a tots aquells als quals els hi ha caigut la bena i tornen a la realitat. I aquesta no és altra que, si bé hem de canviar algunes coses, la realitat catalana està agermanada amb l’espanyola. Tots formem una gran família i, com passa a les millors famílies, hi ha baralles. Hi ha diferències i distanciaments. La generositat resideix en rebre amb els braços oberts als esgarriats i donar-los la calor que necessiten. Els fills pròdigs, a poc a poc, tornen a casa. Al·leluia!

Joan Fornells Barnils

Periodista

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.