Llistes negres i incultura global

abril 04 09:45 2016 Print This Article

perles-catalanesQuan un poble, país, nació, estat, o diguem-li com vulguem, té que publicar llibres on surten una sèrie de personatges que hom considera dins una llista negres les coses no van bé. El col·lectiu Dr. Cat publica Perles catalanes. Tres segles de col·laboracionistes. Edita Viena. Un dels seus autors afirma el següent: “Tenim una inclinació: considerem el conflicte amb Espanya des d’un punt de vista colonial i com a col·laboracionistes a qui col·labora amb el règim espanyol per a fotre al seus país per afinitat ideològica o benefici econòmic”. Sobre aquest tipus de pensament tindrem temps de parlar en breu.

No fa gaires dies vaig poder veure el programa L’estació a Televisió Berguedà, concretament el del 31 de març de 2016. Un dels personatges que varen participar en el que hom pot considerar un col·loqui –tot i que jo penso que era un monogràfic a favor del pensament únic vinculat al separatisme més ranci- es diu Pepe Cara. Dins del seu discurs, que hom pot considerar no maquiavèl·lic sinó sectari, deia que no s’han de mantenir noms dels carrers amb personatges del passat. I de mantenir-se, aquests han de ser personatges d’esquerres, maquis i gent poc reconeguda de la vida quotidiana de Berga. Es a dir, treballadors dels diferents sectors industrials. També va afirmar que l’Església Catòlica havia exèrcit control, denominació i abús sobre el poble. Es més, sobre certs noms de personatges relacionats amb l’Església que hi ha a Berga va afirmar que aquests s’han de treure, perquè aquestes persones no es mereixen cap respecte.

Considero que ambdues afirmacions, les del col·lectiu i la d’en Pep Cara son ho suficientment greus perquè no quedin sense cap tipus de resposta. Sobre els primers tindrem temps d’enraonar d’aquest personatges col·laboracionistes. Es curiós veure com un son col·laboracionistes i ells no es consideren el mateix. Ells son pitjor que els altres per un sols motiu: estan enganyant a la societat catalana amb una mentira. Aquesta és que Catalunya mai ha estat un estat independent. Aquesta mentira que es deriva d’una incultura històrica d’uns quants forma part d’un col·laboracionisme raquític, ranci, poc il·lustrat i carent d’un fonament històric.

I es que, es clar, en aquest poble, país, nació, estat, tot val. Un pot dir la tonteria més gran i no passa res. No passa res si formes part d’aquesta estructura estatal que ha creat hom des de fa uns anys. Si dius coses completament diferents entres a formar part d’una llista negra. La veritat es que, personalment, prefereixo estar dins d’una llista negre a ser un personatge fos, analfabet i que va al so no del ramat sinó de l’amo. Molts d’aquests il·lustres personatges, en el fons, si rasquéssim una mica, no trobaríem res.

El problema no només ha estat que alguns polítics han intentar tergiversar la realitat i la història. També el problema està intrínsecament lligat a la cultura. I es que, des de que la gent no estudia llatí s’han perdut les bases culturals. Dit d’un altre manera, estem perdent uns valors que ens eren propis i que ens feien treballar i estructurar el futur intel·lectual dels nostres fills i de nosaltres mateixos. El debat sobre el llatí no es nou. El Ministre Secretari del Moviment, José Solis Ruiz, a finals de la dècada dels cinquanta del segle passat, va preguntar en el Congrés: porque, en definitiva, ¿para qué sirve el latín?. Adolfo Muñoz Alonso, parlamentari i professor de la Universitat Complutense no es va poder estar i li va contestar: Por de pronto, señor ministro, para que a Su Señoría, que ha nacido en Cabra, le llamen egabrense y no otra cosa.

Anècdotes a part i centrant-nos en el que va dir Pep Cara, hom li te que dir que en el Berguedà, durant la guerra civil, aquells als que avui defensa, es a dir, gent d’esquerra, sindicalistes, facinerosos i gent de mal viure, van assassinar a 128 persones innocents. Es clar! Per a ell gent de mal viure i que no es mereixen cap tipus de respecte. No es la meva intenció estendrem molt en totes aquestes víctimes. Potser un altre dia ho podem fer. Només em centraré amb la gent de Berga assassinada. En total 17 persones. D’elles 14 eren religiosos. Tenint en compte el pensament de Pep Cara es mereixien haver estat passats per les armes, tant sols perquè, com tot els de la seva calaña, varen controlar, dominar i abusar al llarg de la seva vida de la població. Va ser l’injust preu que varen tenir que pagar per ser dolent.

Es clar, ens queden tres que no formen part d’aquest col·lectiu tant dolent. Dos eren forners i un procurador i secretari d’ajuntament. Aquest tampoc es mereixen cap tipus de reconeixement. Eren de dretes. Un fet fastigós per aquest personatge que sembla com si fa poc hagués sortit d’Altamira. Dels dos forners un era d’Acció Catòlica i l’altre del Sindicat Lliure. Però es que a la comarca del Berguedà van ser assassinats pagesos, sabaters, miners, obrers tèxtils, escrivents, paletes, mecànics, sastres, comerciants, caps d’estació, forners, teixidors, esquiladors… en definitiva, gent de mal viure.

El que demana el tal Pep Cara no es nou. Com sempre fa anys que això ja va passar i amb gent molt semblant al seu pensament sectari. El govern de la Generalitat aprovà, el 1, 7 i 28 de gener, el 20 de febrer i el 13 i 25 de mar de 1937, decrets pels quals es substituiria el santoral de les denominacions toponímiques dels pobles de Catalunya. Així mateix, tots els carrers que tenien noms de sants foren substituïts pel de personatges afins al ideari republicà. Posarem diversos exemples de com van quedar les coses: Sant Cugat del Vallès passà a dir-se Pins del Vallès; Sant Feliu de Llobregat passà a ser Roses del Llobregat; San Vicente dels Horts passà a ser Horts del Llobregat; Sant Pere Pescador passà a ser Empordà; Sant Feliu de Guíxols passà a ser Guíxols; Sant Feliu de Pallerols passà a ser Hostoles; Sant Feliu de Buixalleu passà a ser Buixalleu de la Selva, Sant Julià de Ramis passà a ser Costa Roja de Terri; Sant Jordi Desvalls passà a ser Desvalls; Santa Coloma de Farnés passà a ser Farnés de la Selva; Santa Pau passà a ser Pau de Sert; Sant Gregori passà a ser Tudela de Sert; Sant Martívell passà a ser Vell-Martí; Sant Mori passà a ser El Puig; Sant Joan de les Abadesses passà a ser Puig Alt del Ter; Sant Daniel passà a ser La Vall de Galligfans; Sant Aniol de Finestres passà a ser Finestres; Sant Miquel de Fluvià passà a ser Fluvià d’Empordà; Sant Miquel de Cladells passà a ser Cladells de Vallors; Sant Miquel de Campmajor passà a ser Sasebes d’Empordà.

Un altre canvi va ser la de les festes tradicionals catòliques. Així, per exemple, un decret de llei, aprovat el 12 de desembre de 1936 per la Generalitat de Catalunya, suprimí el Nadal i el dia de Reis, instaurant, en substitució, la Setmana de l’Infant. Es tenia que fer desaparèixer qualsevol vinculació civil amb les festes instaurades per l’Església. Si ens adonem es el mateix que diu Pep Cara. I es que aquest pensament no ha evolucionat tot i que portem vuitanta anys d’evolució intel·lectual. Però, es clar, aquests personatges encara estan a l’edat de pedra o no han sortit de les cavernes.

Per tant, personatges com els que ens hem referit formen part d’un mal endèmic que ha fet molt de mal a la cultura. Aquesta vessant potser no la entendran. Quan enraono de cultura m’estic referint a aquella que s’ha fet durant els segles i que ha agafat parts de tot arreu. No m’estic referint a colonialismes mal entesos. Ningú al seu país es colonitzador, ens al contrari, un personatge com Ausiàs March es colonitzador? Potser no, oi? Per tant, el que seria bo i molt útil pel devenir diari de la cultura catalana es començar a coneixer a certs personatges –que inspiren llistes negres- i culturitzar el país amb idees positives i no tergiversadores de la realitat. Nomes amb un coneixement profund de tot el que ens envolta i del que hem estat i som callarem aquestes veus que formen part d’una intel·lectualitat rància, mediocre i cansina.

 

Joan Fornells Barnils

Periodista

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.