Barroquisme o Classicisme?

marzo 31 18:19 2016 Print This Article
cesar2

César Alcalá

Tota aquesta controvèrsia existent amb relació al que estem vivint darrerament als nostre país té un origen: el seu caràcter barroc. Aquesta afirmació sorprendrà a més d’un, però l’adjectiu està intrínsecament lligat al nostre present. Quan parlem de barroc no només estem enraonant d’un període artístic que va transcórrer del 1600 al 1750. No només parlem d’arquitectura, escultura, pintura, literatura, o música. Estem parlant d’una condició inherent a la nostra societat. L’escriptor i pensador català Eugeni d’Ors va escriure:

El barroco no es un estilo histórico, sino un estilo de cultura, una permanente manifestación de vida humana, es una constante histórico, un eón, un noúmeno, no un fenómeno. Barroco es el elemento caótico del cosmos, el grito de la naturaleza desordenada, el movimiento de las pasiones. El espíritu barroco no sabe lo que quiere, se ríe de las exigencias del espíritu de contradicción. Comparado el eón clásico con el barroco, el clásico es al barroco lo que la razón es a la vida, la diastasa al alimento. El clasicismo es el mundo de las formas que pesan, el barroco, el de las formas que vuelan”.

Tenint en compte les paraules d’Eugeni d’Ors es pot afirmar que formen part del barroc el luteranisme, la contrareforma, el franciscanisme, ja que tenen en comú una mena d’absolució de la natura per l’home. Seria en paraules d’Ors: “la lucha entre Agustín y Pelagio es ya un episodio entre lo clásico y lo barroco”. En aquest concepte podríem incloure el nostre present. D’Ors ens ofereix dins del gènere barroc vint espècies diferents. Ho permanent és l’esperit barroc, l’accidental són aquestes espècies, cadascuna de les quals correspon a un moment determinat de la cultura humana i forma els diferents estils històrics. Des del barocus macedonicus, passant pel barocus alexandrinus, fins arribar a l’actual barocus officinalis. L’essència del Barroc descrita per Eugeni d’Ors se li fa consistir en una manifestació de vida i de força per part de la naturalesa que reclama els seus drets enfront de la raó.

Aquest aspecte Barroc té un origen que és el moviment del 15 M del 2011. I es que en aquell moment les forces del Barroc es van concatenar per tirar endavant un moviment que estava germinant des del moment que el president Zapatero va començar a desestructurar l’estat. Tinguem en compte que l’origen de tot està datat en el 2008, o quan s’inicià la crisis econòmica.

A part d’això no només hem de comptabilitzar el moviment del 15M. El que ha succeït posteriorment també forma part del Barroquisme. Dit d’un altre manera, l’aparició de Podemos i tot aquest moviment antisistema forma part del mateix moviment caòtic del cosmos. I no només això. El secessionisme o independentisme també forma part del que hom pot denominar antisistema o barroquisme. L’inici també té a veure amb el president Zapatero i el canvi d’Estatut a Catalunya. Però va més enllà. Els anys del tripartit formen part d’aquest caos, perquè la disbauxa es va establir en el govern de Catalunya. I el que ve després, el pas desestructurat del CiU pel govern també es una exaltació del barroquisme.

Els problemes econòmics i les diferents crisis que s’ha produït en el país han ajudat a que el barroquisme prengués una força inexplicable en el nostre país. De no haver viscut aquest aspectes, que no son únics sinó a nivell global, la possibilitat de que tot el que forma part d’un antisistema poc natural no hauria existit.

Si bé es cert que l’antisistema ha estat un fet natural dins de la nostre societat, sempre ha estat un moviment minoritari. En temps de màxim barroquisme l’independentisme ha crescut. Quan el classicisme s’ha imposat a la societat ha estat un moviment minoritari. El mateix es pot dir d’aquells moviments polítics que han volgut actuar contra el que hi havia establert. Li podem dir anarquisme, li podem dir comunisme, o com vulguem. Sempre que el barroquisme ha estat per damunt del classicisme aquests ismes han conquistat el poder i han fet trontollar les bases socials establertes.

El mateix podem dir del yihadisme. Es la lluita eterna d’Orient i Occident. De la civilització al medievalisme. Quan les societats evolucionen cap el classicisme per deixar el barroquisme hi ha enfrontaments. El que vivim a Catalunya no deixa de ser una lluita semblant a les coses mal fets i a l’incompetència d’uns polítics que han volgut tapar tot això i han deixat anar un núvol encobridor anomenat independència. Només així han tapat les seves vergonyes i han obert el pot d’una essència anomenada barroc.

El que està passant ara per poder escollir un president del govern, amb els partits que no volen enraonar entre ells, que no es posen d’acord, que veten a uns i deprecien als altres, que no van ni cap aquí ni cap allà, forma part del barroquisme.

Ara només queda que el classicisme torni un altre vegada a establir-se. Quan passarà això? No es pot saber. El cert es que darrerament es van començar a posar les bases del classicisme a nivell global. El que passa es que el barroc es fort i, a vegades, s’esforça per no perdre poder. De totes maneres el cicles tornen i, quan el sistema torni a la normalitat tot el que hem dit es frenarà. El antisistema perdrà força i el raciocini guanyarà a la rauxa. Amb això no vull dir que s’esvaeixi, però tornarà a ser el que sempre ha estat. O dit d’un altre manera, les forces s’estabilitzaran i el que ha de ser prendrà força i es consolidarà.

Per tant, hem de ser pacients i pensar que no tot està perdut. Malgrat pugui semblar que el barroquisme s’ha establert definitivament en la nostre societat, l’equilibri està desequilibrat. Ha de tornar una època on la base no sigui l’element caòtic del cosmos, sinó l’element ordenat i organitzat del cosmos. I per acabar, parodiarem a Winston Churchill tot dient: “el Barroc és una invenció de la ment humana, i la ment humana també pot inventar el Classicisme”.

César Alcalá

Historiador

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.