Educació diferenciada

marzo 16 17:05 2016 Print This Article
Xavier Capelles

Xavier Capelles

El passat 11 de desembre de 2015 el Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (el Podem català) va presentar a la Mesa del Parlament de Catalunya tres proposicions de Llei, totes elles relacionades a la modificació de la Llei 12/2009, d’educació. Per ara JxS i el PP de Catalunya s’han oposat a la seva tramitació. Cal veure que diu Ciutadans i el PSC entre d’altres.

Aquestes tres proposicions de Llei, una vol garantir la laïcitat de l’escola, justificant en la seva Memòria que la finalitat és evitar un únic espectre de valors i una direcció moral i intel·lectual unificada (o sigui que només volen que els valors siguin els propis del comunisme fracassat). Un altra vol reforçar els requisits burocràtics pels quals s’ha de passar a fi i efecte de tancar una escola pública (en altres paraules: una escola pública amb pocs alumnes mai es tancarà, tot i que aquests alumnes es poguessin encabir en escoles privades concertades del mateix municipi, no sigui que s’alimenti a l’”enemic”). I l’altra proposició de Llei, de la que sí que em vull ocupar aquí, és que s’elimini dels concerts econòmics a les escoles que separen per sexes al ser discriminatòries (curiosament en el context educatiu els comunistes parlen de sexes i no de gèneres). En aquest sentit la Memòria de la proposta d’aquesta Llei, afirma que la separació per sexes només té el seu fonament en models societaris, on els homes i les dones tenien rols socials diferents (com es nota que aquests polítics comunistes no han trepitjat en la seva vida cap escola d’educació diferenciada, per poder opinar cabalment i de forma “científica”).

L’escola diferenciada, és a dir la que separa per sexes, és un model educatiu que no és ni pitjor ni millor que el model de la coeducació o mixta. Ambdós tenen els seus propis avantatges i els seus propis inconvenients. En tot cas sí que s’ha de dir d’entrada, que la seva finalitat no és en absolut discriminatòria (tot i que les noies d’escoles diferenciades sí que resulten positivament “discriminades” ja que tenen en les proves generals de selectivitat millors notes i resultats, que les noies educades en el sistema mixt o de coeducació). La seva justificació bé donada pel fet que només durant uns estadis o fases de l’ensenyament, i considerant els diferents temps de maduració psicològica i emocional dels nens i les nenes, alguns pares pensem que és millor diferenciar i especialitzar les classes per nens i per nenes en concret, oferint el mateix curriculum, les mateixes instal·lacions i el mateix professorat de qualitat. Per altra part l’educació diferenciada és perfectament constitucional, i té la cobertura jurídica de la Declaració Universal dels Drets Humans (article 26) i de la Convecció de la Unesco de 1960 relativa a la lluita contra les discriminacions en matèria d’ensenyament (article 2) subscrit per la majoria de països del món, i també per Espanya.

Pel que fa al tema del concert i els ajuts públics a les escoles diferenciades, les famílies que portem les nostres filles i fills a aquestes escoles, també paguem els nostres impostos. El que no es pot pretendre (com fan els comunistes, i també en aquest sentit sembla ser que Ciutadans hi està d’acord) és que l’administració pública ordeni als pares, un cop aconseguits els seus propis impostos, a quina escola tenen dret a portar els seus fills. Si puc escollir metge i pago els meus impostos… per què no puc escollir l’escola que vull pels meus fills lliurement i sense barreres econòmiques, si també pago els meus impostos per atendre aquesta despesa familiar?

Xavier Capelles

Advocat

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.