Pobres autònoms

febrero 18 12:21 2016 Print This Article
Xavier Capelles

Xavier Capelles

Actualment es parla amb profusió del col·lectiu dels empresaris autònoms com un nou segment d’iniciativa emprenedora. No és per menys. En un context econòmic instal·lat permanentment en l’amenaça de la recessió,  on a més a més, la robòtica està llesta per expulsar del mercat laboral a una part considerable de la força de treball, l’opció de reconduir aquest actiu laboral ociós vers a noves alternatives d’autoempleabilitat, ha esdevingut un camí  important a considerar.

Enfrontar-se al lliure mercat sempre és una experiència exigent i reptadora. Però l’autònom actual, abans d’arribar al lliure mercat, malauradament primer haurà de superar i sobreviure a l’administració pública.

Pel que fa a les obligacions de l’autònom amb la Seguretat Social, el govern del Partit Popular ha pregonat a tort i a dret les bondats de la nova quota plana de 50 euros mensuals de cotització, redefinida el passat mes d’octubre. Tanmateix el problema rau en el fet que els sistemes informàtics de la Seguritat Social, no contemplen la possibilitat d’aplicar aquesta nova bonificació o reducció, i per tant no s’han adaptat al canvi normatiu. Que està passant? Que l’esmentat sistema informàtic per defecte, li carrega al sofert autònom la quota mínima mensual de 264 euros mensuals. D’aquesta forma es veu obligat a demanar cada mes la devolució de la diferència, que alhora li serà retornada en un mínim de quatre mesos i sense interessos. Per contra, si l’emprenedor realitza el seu pagament a la Seguritat Social amb un simple dia de retràs, tindrà un recàrrec addicional del 20 %. Heus aquí com el modest autònom s’ha convertit en un banquer de la Seguretat Social a cost zero.

Mereix especial atenció també la remodelació realitzada igualment l’any passat de la Llei sobre els mecanismes de segona oportunitat. Aquesta Llei ha establert tot un marc legal a fi i efecte que a priori els empresaris autònoms amb problemes de solvència, puguin assolir acords o convenis extrajudicials amb els seus creditors, tenint d’aquesta manera una segona oportunitat. Tanmateix aquesta Llei també té previst que els creditors públics (Hisenda, Seguretat Social…) no es vegin afectats per cap tipus de conveni o acord, considerant que el seu crèdit és inalterable. Això provocarà en la pràctica que els creditors de l’autònom no estiguin incentivats a pactar, perquè en el fons, el deute o part de deute que sigui perdonat, anirà en benefici d’Hisenda i la Seguretat Social. En el fons perdonar parcialment el crèdit equivaldrà a donar facilitats al creditor perquè pugui pagar finalment tot el deute a l’administració publica qui no cedirà.

Però no finalitza aquí el memorial de greuges dels empresaris autònoms. En aquest any 2016 els autònoms amb activitats empresarials que estiguin constituïts com a societat civil particular, figura que permet acollir-se a l’esmentada quota plana de la Seguritat Social, tindran que pagar ara  l’Impost de Societats a part de l’IRPF. Es a dir, doble tributació acumulada per la mateixa activitat. L’efecte financer curiós és que tot allò que s’estalviïn de pagar a la Seguretat Social, ho pagaran ara a Hisenda gràcies a aquesta doble tributació. Com passa amb les màquines escurabutxaques: la casa sempre guanya al final !

Si se’m permet la demagògia, penso que els autònoms els podem comparar amb les xarxes internacionals de prostitució. En aquestes, els proxenetes raptem o engatussen a noies de països pobres o conflictius oferint  una vida millor a occident. Al final la noia acaba vivint pitjor i pagant els corresponents “honoraris” al proxeneta. Amb els autònoms està passant en certa manera el mateix. Se’ls exhorta o expulsa del país o del món laboral i se’ls promet una vida millor en el país o món idíl·lic dels autònoms emprenedors. Al final acabaran treballant pitjor i bàsicament per pagar els “honoraris” de la Gran Administració.

Xavier Capelles

Advocat

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.