Viacrucis per a un certificat

febrero 02 18:44 2016 Print This Article

cues-penalsLa setmana passada començava el compte enrere  per a què totes les persones que aspiren a treballar amb nens i joves obtinguin el certificat d’antecedents penals. Cal que el  presentin al seu lloc de feina abans del 29 de gener. El document, l’exigeix la llei de protecció al menor la qual va ser modificada aquest estiu passat. La certificació passa a ser doncs un requisit indispensable per a totes les tasques professional o voluntàries que tinguin relació  amb  persones menors d’edat.

Aquesta disposició de la llei, en altres països europeus s’aplica des de fa anys. Però  a Espanya està resultant precipitada a nivell burocràtic. L’error està en no haver calculat bé els terminis i els mitjans necessaris per a  què el compliment de la norma  es pogués fer en el temps estimat.

Tenint en compte també que a Catalunya, el passat dilluns 18 de gener es va obrir  la borsa de treball del Departament d’Ensenyament per als docents que vulguin fer substitucions per primera vegada i sent el certificat de penals uns dels requisits a presentar, l’única oficina de tot Catalunya que expedeix el document, i que es troba a la ciutat de Barcelona, s’ha col·lapsat

Segons el testimoni d’algunes de les persones que estaven a la primera fila, de la cua de davant la porta de l’única oficina de Barcelona que l’expedeix, havien arribat de matinada passant la nit al carrer, tapats amb mantes i sacs de dormir, per poder ser els primers en quant l’oficina obrís les seves portes. Els no tant matiners i que arribaven a les 9 del matí, es trobaven amb que la cua donava la volta a l’illa. Hi ha hagut dies en que s’han arribat a repartit fins a 480 números i encara hi ha hagut gent que s’han quedat sense.

Algunes persones asseguraven haver fet més de sis hores de cua. D’altres han manifestat haver intentat fer el tràmit per internet, però els ha estat impossible perquè l’aplicació es penjava i els donava errors. Per correu convencional el document ha trigat en alguns casos més de dos mesos en arribar.

L’adversitat, lluny de treure el millor de les persones s’ha prestat a la revenda de números entre els mateixos aspirants. Alguns cansats d’esperar es venien el seu torn a dos euros, i d’altres el compraven. Situacions de patetisme i mediocritat en estat pur. També manca de companyonia i solidaritat amb el que podria ser un company de feina. “Què es salvi qui pugui!” Queda clar que qui no corre vola.

Però l’espectacle no acaba aquí. Es comenta també hi havia venedors ambulants de cafès, o gent de sindicats a peu de carrer recomanant que formalitzessin queixes. El Lazarillo de Tormes també s’hi passejava per treure’n profit (aquesta última me l’acabo d’inventar òbviament, però les altres anècdotes les he llegit als diaris i escoltat a d’altres mitjans). En definitiva, tothom intentant sucar d’una manera o d’una altra. Torna la picaresca i l’individualisme en estat pur, el temps dels murris.

Com a resposta a la situació la delegació del govern espanyol a Barcelona el dimarts, de la mateixa setmana, va ampliar la plantilla de l’oficina amb dos funcionaris més. Ara bé l’oficina a partir d’aquell mateix dia, romandria tancada cada tarda.  Fins aquell moment també estava oberta dilluns, dimecres i divendres.

Ara bé, fins aquí això no ha estat res. Presteu atenció a les següents línies que escric perquè ara comença l’autèntic embolic.
Discrepàncies entre administracions.
Després de dies de cues interminables, el ministeri assegura que aquest certificat només és obligatori quan es formalitzi el contracte. Per tant no cal el certificat de penals per inscriure’s a la borsa de treball.

La Conselleria d’Ensenyament, en canvi, insisteix que necessita tenir d’entrada el document. El departament argumenta que ells demanen tota la documentació perquè quan es necessita un mestre per fer una substitució la incorporació és immediata.

Bé, vull afegir que  la incorporació del substitut no és immediata, poden passar dies fins que la persona no s’incorpora al lloc de treball. En alguns casos el substitut ha trigat deu dies en arribar al centre. Tots sabem que amb les retallades, les substitucions no es cobrien des del primer dia i que posteriorment, a queixes i demandes dels sindicats han passat a cobrir-se des del primer moment, les dels mestres que són tutors. Depenent també del dia en que la persona es posi de baixa i del dia de la setmana en què es fan els nomenaments de substituts, en el millor dels casos, el suplent pot trigar encara uns pocs dies en arribar. Per tant, el departament vol la certificació d’entrada per motius d’organització interna, fet lògic i respectable; però no perquè la persona s’incorpori de forma immediata, aquest fet no es dóna pràcticament mai.

Alternatives per a demandar el certificat.

Davant la situació de col·lapse, el Ministeri de Justícia ha comunicat que també es pot fer la sol·licitud del certificat en d’altres llocs. Informen que es pot demanar a qualsevol registre de l’administració pública, sigui estatal, autonòmica, provincial o local. Ara bé, en el cas de demanar-ho en algun d’aquests altres registres, el certificat no es facilitarà al moment, com sí que passa al ministeri, però l’administració corresponent el demanarà a Justícia. Mentrestant haurien d’expedir un document de sol·licitud del certificat, que serveix com a comprovant fins que arribi el document definitiu.

El Departament decideix allargar el termini.

Davant les dificultats d’aconseguir el document, el departament d’Ensenyament va anunciar el passat dimarts,  dia 19 de gener,  que prorrogava la presentació de la certificació per a aquelles les persones que es volen inscriure a la borsa de treball de personal docent. El termini s’amplia fins al 23 de març i no fins al 8 febrer  com estava inicialment previst. Però les rectificacions i noves notícies en relació el tema no acaben aquí. Aquestes són les últimes notícies en relació al tema:

Ensenyament torna a rectificar

 
El Departament d’Ensenyament torna a rectificar i  expressa que a partir de març ja no serà necessari presentar el certificat, perquè es preveu el funcionament del registre de delinqüents sexuals.
Però és clar, la gent que vol entrar ara mateix a la borsa de treball si que el necessiten, doncs el termini va del 18 de gener al 8 de febrer d’aquest mateix any.  Qui vol ingressar a ara a llistes no es pot esperar.

Cal recordar que l’accés a la borsa de treball s’ha de fer quan el departament ho permet, el fet d’inscriure’s no sempre és possible i durant el curs no acostuma a haver més de dos o tres períodes per fer-ho efectiu. D’aquí l’allau de cues. Tothom vol estar ja a la borsa per si cau alguna feina, perquè no saben del cert quan es tornarà a obrir. Per tant quan abans t’inscriguis millor.

A partir del març doncs, com anàvem dient, està previst que comenci a funcionar el registre central de delinqüents sexuals i això permetrà a la Conselleria, a les escoles o a les empreses i entitats que treballen amb menors accedir al registre per comprovar si algun dels seus empleats té antecedents per violència o abusos sexuals amb menors.  Els tràmits entre administracions es faran a través d’una plataforma d’intermediació de dades on les administracions públiques comparteixen i es traspassen informació, prèvia autorització de la persona afectada. I entre d’altres  dades, hi ha el registre central de penats.

El Departament també ha explicat que el certificat no caducarà (en començar la setmana es deia que duraria uns mesos, després un any… ara s’informa de que no caduca.

Darreres alternatives que proposa el Departament  per a demandar el certificat.

Ja per acabar amb el mareig de rectificacions, passada la primera setmana de caos i col·lapse absolut, Ensenyament aporta noves mesures per obtenir el paperet.

Segons informacions d’última hora per part de la FETE UGT Catalunya, el tràmit es podrà fer també a qualsevol Servei Territorial del Departament  d’Ensenyament i amb el resguard n’hi haurà prou per inscriure’s a la borsa. Però el viacrucis dels docents continuarà. Serà necessari presentar el formulari  als Serveis Territorials, els quals enviaran al Ministeri, que enviarà el certificat al sol·licitant, que per finalitzar l’haurà de portar altre cop als Serveis Territorials. Tot plegat sembla una broma de mal gust, un malson burocràtic infinit.

Els sindicats i empreses emeten les seves protestes.

CCOO ha declarat que fins no entri en funcionament el Registre Central de Delinqüents Sexuals, únicament es poden expedir certificats amb les dades que consten en l’actual Base de Dades del Registre Central d’antecedents penals.

La Federació d’Educació de CCOO entén que fins que no es creï aquest registre, cap treballador o treballadora pot ser obligat a certificar altres possibles delictes diferents a aquells que la legalitat vigent li obliga a certificar. Per aquest motiu, ha exigir que mentre no estigui en funcionament el citat Registre, únicament es demani, per part de l’administració, la declaració jurada o promesa de no haver estat condemnat per sentència ferma per cap d’aquests delictes; sense perjudici de requerir el certificat en el moment en què estigui en funcionament el Registre.

Aquestes mesures em semblen raonables, serien una bona solució i de fet ja s’haurien d’haver aplicat des d’un bon principi.

Per una altra banda, les empreses afectades qüestionen com és que l’Administració exigeix una mesura per a la qual ella mateixa no posa les condicions necessàries per complir-la.

Una portaveu del Ministeri de Justícia justifica el fet que s’aprovés  la llei mesos abans de tenir actiu el registre de delinqüents sexuals a causa de les pressions de la Unió Europea, com també de les lleis interna­cionals per a la protecció dels menors.

Les mateixes fonts ministerials han considerat les llargues cues registrades a Barcelona com a  un fet puntual;  el qual asseguren que no s’està repetint en cap altra comunitat d’ Espanya. Opinen que aquesta situació s’ha donat  a Catalunya per la coincidència de la nova llei amb diferents processos de selecció de personal per a feines relacionades amb menors.

Una situació que ningú no semblava haver previst i que ha col·lapsat les oficines. Segons ha informat la FETE UGT Catalunya, a dia de publicació d’aquest article, les cues continuen perquè el Departament d’Ensenyament no s’ha pres la molèstia d’informar com cal, ni a la seva pàgina web ni als sindicats ni a les persones afectades.

En favor de la dignitat col·lectiva.

Entre les persones afectades, lluny d’organitzar-se com a col·lectiu i si ha estat així rectifico automàticament, han reaccionat més de forma individual. Intentant sortir del pas, cadascú a la desesperada, fent cues impossibles per un tràmit impossible. Els sindicats han estat els que han anat buscar a la gent, quan hauria d’haver estat al revés. La gent, en general, es sotmetia a la situació

Al conjunt de docents que pretenen entrar a treballar pel departament els vull dir: (si m’ho permeten  amb tota humilitat i respecte) que no n’hi ha prou amb salvar-te tu, si no ens salvem tots. Si l’actitud alhora de resoldre el greuge s’ha de limitar a fer-se l’espavilat amb accions com ara intentar comprar el torn del veí, passar la nit al ras per a ser el primer, empassar-te sis o set hores de cua, etc. Poca cosa aconseguirem a l’hora de fer front a situacions tant inversemblants com la que s’ha produït. Mínima serà la força que tindrem i alt serà el preu que ens tocarà pagar. La pèrdua de la nostra dignitat.

David Martínez

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.