La Comissió Europea investiga ajudes públiques irregulars a Iberpotash

enero 26 16:29 2016 Print This Article
Instal.lacions de la empresa A Súria

Instal.lacions de la empresa a Súria

La Comissió Europea ha obert aquest dimarts una investigació exhaustiva sobre les ajudes públiques que l’empresa Iberpotash- actualment ICL Iberia Súria & Sallent– ha rebut de la Generalitat i del ministeri de Medi Ambient. L’empresa  IberPotash explota diverses mines a Catalunya, com les de Sallent i Súria.

Segons Brussel•les les autoritats espanyoles podrien haver finançat els 7,9 milions d’euros que va costar el recobriment físic d’un runam per tal de reduir la contaminació que provocava l’empresa. De confirmar-se això, suposaria una infracció del principi que qui contamina paga, ja que seria una autoritat pública la que estaria cobrint les despeses de neteja, en comptes de l’empresa responsable de la contaminació, ha advertit l’executiu comunitari. La CE actua ara perquè va rebre una denúncia el 2012.

Brussel•les també investiga les garanties financeres que la Generalitat ha ofert a Iberpotash per poder complir les seves obligacions de protecció mediambiental. En concret, es tracta d’obligacions relacionades amb els residus generats per les mines d’Iberpotash i les garanties que se suposa han de cobrir el cost potencial de rehabilitar els terrenys. La Generalitat només hauria demanat una garantia financera de dos milions d’euros, que segons Brussel·les és molt inferior al que exigeixen les normes mediambientals. En particular, la directiva sobre residus de les indústries extractives de la UE i les normes estatals i autonòmiques pertinents. De confirmar-se, l’empresa hauria obtingut una avantatge financera.

Iberpotash té obert un altre procediment d’infracció europeu des del 10 de juliol del 2014, en aquest cas per contaminació a les mines de sal de Sallent, al Bages. Fonts de la Comissió Europea han explicat que Brussel·les ja ha enviat una segona carta a Espanya en relació a aquest cas, i que la investigació segueix oberta i el procés continua.

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.