Judici contra dos metal.lúrgiques per contaminar les aigües subterrànies de Torelló

enero 11 17:40 2016 Print This Article
La contaminació va provocar problemes en el subministre local d'aigua potable

La contaminació va provocar problemes en el subministre local d’aigua potable

Les defenses dels tres acusats per la contaminació de les aigües de Torelló (Osona) n’han demanat l’absolució en la darrera sessió del judici a l’Audiència de Barcelona en considerar que no ha quedat provat que les metal·lúrgiques Covit i Vem vessessin ni directament ni indirecta perclorat (PER) al riu Ges. Tampoc, que donessin instruccions als treballadors perquè ho fessin. Els advocats han lamentat que no s’hagin plantejat “hipòtesis alternatives” per explicar les concentracions de PER i un d’ells ha titllat de “salvatjades científiques” algunes de les tesis que s’han escoltat a la sala. En l’últim torn de paraula, dos dels acusats han dit que no entenien per què eren jutjats i han lamentat els costos personals i familiars d’un procés que s’ha allargat setze anys.

La Fiscalia de Medi Ambient va rebaixar nou mesos les penes de presó sol·licitades per dilacions indegudes del procés. Ho va fer dimarts passat, quan va ser el torn de la Fiscalia i les acusacions d’exposar les conclusions finals. La Fiscal, que demanava tres anys i un dia de presó, va sol·licitar finalment dos anys i tres mesos de presó i també va rebaixar les multes i indemnitzacions per als tres responsables de Covit i Vem. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Ajuntament de Torelló i el Grup de Defensa del Ter (GDT) també estan personats a la causa i, en el seu cas, van mantenir les penes i multes sol·licitades. Els ecologistes demanen fins a set anys de presó. Ara bé, el principal reclam del territori és que es sanegin els aqüífers i el subsòl de Torelló després d’anys de contaminació.En un comunicat abans del judici, el GDT va subratllar el “calvari” per a l’aprovisionament d’aigua a Torelló durant els anys de sequera i va destacar que s’ha hagut de construir una nova planta potabilitzadora d’aigua al municipi, que va costar prop de 9 milions d’euros, per captar aigua del Ter i subministrar el nord de la comarca d’Osona.

Les defenses han criticat aquest dilluns, en els informes finals, que no es busquessin focus alternatius a les empreses Covit i Vem com a causants de la contaminació durant la dècada dels 90 a les aigües superficials i subterrànies de Torelló. Els advocats dels antics responsables d’aquestes metal·lúrgiques han sostingut que no ha quedat provat que es produïssin vessaments ni directament ni indirecta de percloroetilè al riu Ges per part de Covit ni Vem ni que les concentracions que s’hi van detectar fossin causades per les dues empreses. També han remarcat que els treballadors que van testificar –alguns ara jubilats i, per tant, sense cap relació amb aquestes empreses actualment, han subratllat – van negar haver rebut instruccions dels directius per abocar PER al riu ni tenien constància que en donessin a altres companys. A més, els advocats han manifestat l’”estupor” davant una “culpabilitat instal·lada” que s’ha traduït en una “contaminació judicial”. En aquests termes ha parlat una de les lletrades, que ha sostingut que els “errors que ja existien en l’atestat policial s’han reproduït en el judici”. En la mateixa línia s’ha pronunciat un altre dels advocats de les defenses, que ha parlat de “vertaders disbarats en la redacció de l’atestat i que es van ratificar en la instrucció”. Aquesta defensa ha qualificat d’”inacceptable” que no s’hagin plantejat tesis alternatives de com havia arribat el PER al riu i ha retret “la nul·la activitat provatòria” de les acusacions. Com ja van fer al llarg del judici, que va començar el 14 de desembre, les defenses s’han esforçat a subratllar les contradiccions d’un atestat llarg i complex per restar-li credibilitat i han destacat, per exemple, algun desencaix en els anys en què aquestes empreses haurien estat contaminant així com en les quantitats de PER amb què haurien contaminat o bé la via per com hauria arribat el producte a l’aigua. Els advocats han posat èmfasi que si bé es va afirmar que el perclorat s’havia filtrat, en alguna ocasió del judici s’havia assenyalat que no valia la teoria de la filtració.

Les defenses han recorregut al mapa de contaminacions del polígon i el seu entorn, que mostra les concentracions de PER que es van detectar, i hi han destacat “focus autònoms” de contaminació. També han apuntat que “possibles usuaris particulars” podrien haver abocat el producte, que es pot adquirir en ferreteries, han argumentat. També han parlat aquest dilluns els representants de les dues companyies asseguradores, que han demanat sentències absolutòries en considerar que com que “no és possible” atribuir les contaminacions a les metal·lúrgiques, no se’ls pot demanar el pagament de les indemnitzacions com a responsables civils. Dos dels tres processats han aprofitat l’últim torn de paraula que se’ls ha concedit per afirmar que les acusacions que recauen sobre ells són “totalment falses” i que tenen la “consciència tranquil·la”. “No entenc per què estic aquí”, ha afirmat un dels acusats, que ha recordat que en un primer moment no va declarar ni com a testimoni ni com a imputat, però que després va rebre la citació judicial. “Visc al poble”, ha remarcat un altre dels jutjats per explicar com ha hagut de conviure, ell i la família, amb les acusacions a Torelló en els últims anys; un temps llarg durant el qual ha esperat que arribés “el moment” per demostrar la seva innocència.

 

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.