Alerta, la processionària s’estén arreu del Berguedà

enero 07 17:35 2016 Print This Article
La plaga està fent estralls als boscos.Foto: eco-land lab

La plaga està fent estralls als boscos.Foto: eco-land lab

Una impactant imatge  aèria dels efectes de la plaga de  processionària que assetja la comarca del Berguedà ha posat el crit al cel a les xarxes socials. Eco-land lab capta amb un drone un imatge aèria d’un conjunt de pinedes afectades per processionària al terme municipal de l’Espunyola. En la imatge es pot observar una immensa extensió de pins pràcticament secs i sense fulles.

Les altes temperatures, en mesos en els quals hauria de fer més fred, i la manca d’accions preventives o directes  no han contribuït a contenir la plaga de processionària  que s’estén per tot el Berguedà i part de la Cerdanya. Als termes municipals de Montclar, Casserres i l’Espunyola, la processionària ja afecta unes 1.000 hectàrees de bosc de pi.

Entre els efectes de la plaga, els quals no noms perjudiquen als  arbres, trobem  també efectes sobre la salut de les persones. El contacte amb el pel de l’eruga ens pot provocar una fortíssima urticària, convertint així el que podria haver estat un agradable passeig per una pineda en un malson. Per a patir-ne les conseqüències  no cal tenir contacte directe amb una de les erugues, el seu pel transportat pel vent o caient dels arbres pot ser suficient com per  amargar-nos la passejada.

El problema d’aquesta  plaga rau també en els seus efectes devastadors sobre el territori, tant a nivell ecològic com socioeconòmic. La processionària  es menja  la fulla del pi fins a deixar-lo sense fulles i amb un aspecte sec. L’arbre en conseqüència  ha de dedicar més esforços a fer la fulla que no pas  a créixer. D’aquesta manera es veu afectat també al rendiment del bosc, el qual baixa considerablement.

També els allotjaments rurals es veuen perjudicats, les molèsties que provoca el pel de l’eruga exerceix un fort efecte en les reserves, provocant que la gent decideixi escollir una altra destinació de turisme rural.

Per veure tals efectes no cal viatjar en helicòpter o disposar d’un drone, els pins a peu de carretera carregats de bosses blanques de les erugues i  alhora ben secs en alguns casos; són més que visibles.

Ja fa uns mesos, que diversos pagesos, tècnics i alcaldes van alertar de l’increment d’aquesta plaga al baix Berguedà.  Ara podem constatar, que també és un problema a l’alt Berguedà i que es comença a estendre per la Cerdanya. Les pinedes bora Grèixer n’estan plenes. No cal que hi passegeu, tant sols que circuleu amb cotxe  pel viaducte del Túnel del Cadí ho podreu contemplar.

Ens preguntarem si la plaga té la capacitat d’acabar per complet amb la vida dels arbres i en conseqüència de tot el bosc. També si aquests pins sense fulles i amb aspecte sec són més susceptibles  a patir els efectes devastadors d’un incendi forestal. La qüestió està en què sense ser un tècnic ni un entès en la temàtica la situació fa molt mal d’ulls i genera preocupació a tot aquell que s’estima el territori i la natura.

De la mateixa manera com ja hem dit i donant suport al que ja han fet ja molts alcaldes i veïns del Berguedà, ens unim doncs en aquesta crida a la Generalitat de Catalunya per què faci alguna cosa al respecte, i si ja és el cas, que ens doni una resposta per tal que tots puguem estar una mica més tranquils. Estic convençut  que som molts els disposats a col·laborar amb aquest assumpte , perquè ens afecta a tots i a totes. Perquè desitgem veure els nostres boscos ben saludables.

Cal que la Generalitat actuï diligentment i amb rapidesa, amb accions que representin el mínim dany ecològic. Actuacions, no paraules. El territori no pot esperar i no ens la podem jugar a que sigui el fred l’encarregat de mantenir a ratlla la plaga. Em sembla que com a veïns hi estarem tots d’acord.

David M.

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.